10 juli, 2011

Chic begins with a good body – Coco Chanel

Chanel hade rätt! Det är så mycket enklare att klä sig snyggt och som man själv vill med en kropp som känns bra! Om man ser någon på stan som man tycker är snyggt klädd och sen studerar hur personen verkligen är klädd så är kläderna ofta rätt enkla. Det är det att de passar personen och figuren som gör det.

Så hur får man nu denna braiga kropp då? Tester har visat att alla dieter fungerar lika bra …… och lika dåligt. Mer eller mindre alla gå-ner-i-vikt-dieter går man ner av, om man håller sig till dem. Problemet är att man sällan gör det av olika anledningar. Så alla dieter är ungefär lika bra om man bara tillämpar dem och lika dåliga, eftersom de flesta går upp igen efter dieten. Det kan dock vara stor skillnad hur man mår både fysiskt och psykiskt under tiden.

Om man räknar efter så går de flesta dieter ut på att minska kaloriintaget på ett eller annat sätt oavsett om man ska äta frukt & grönsaker, LCHF (Low charb, high fat) eller pulver. Men hallå! Om dieter fungerar lika bra/dåligt och handlar om att minska kalorier………. Tänk om det är så enkelt att det verkligen handlar om intag (mat & dricka) och uttag (förbränning)??!! Som ett sparkonto på banken fast med omvänt syfte, och spendera är vi ju bra på, eller hur ;-) Tanken är svindlande! Tänk vilken industri det finns kring bantning som egentligen kanske är helt onödig?

Det största problemet är oftast inte att gå ner i vikt utan att hålla den. Det är naivt att tro att man kan gå tillbaka till de dåliga vanor som gjorde en överviktig från början och på dessa vanor plötsligt hålla vikten. Hur idiotiskt låter det egentligen på en skala? Så sanningen är, i denna teori, att om man [jag i detta fall] inte kan hitta en kosthållning som fungerar i längden både för ens fysik & psyke så är det ingen mening med att genomleva en drastisk diet för att gå ner under en månad eller så.

OK, nu börjar vi ringa in problemet. Lev som en smal person och nå rätta vikten, typ. Back to basic! Tillbaka till rådet som herr Banting fick år 1862 med att minska på kolhydraterna kanske. Om man ser alla dieter som ”knep” för att stå ut med dieten tillräckligt länge för att gå ner i vikt så bör man helt enkelt kunna tillämpa sunt förnuft istället.

Teorier måste testas, och vad gör jag inte för er kära läsare! Imorgon börjar jag mitt experiment med att leva som en smal person så får vi ser om min teori stämmer. Erfarenheter kommer att rapporteras då och då. Min exemplariska egendesignade livsstil måste naturligtvis innehålla en kosthållning som håller mig smal …….när jag väl har kommit dit igen.

2 kommentarer:

Ingela sa...

Chanel hade HELT fel! Det är varken vikt eller kläder som gör någon snygg! Det är om personen trivs och är trygg med sig själv....(självförtroende eller självkänsla?!).

Chimone sa...

Sant, men det ena påverkar det andra. En "kropp som känns bra" är positivt både för självförtroendet och självkänslan. En lagom vikt har stor del i hur man känner sig, oavsett om man vill eller inte. Man trivs bättre i en kropp som man tycker är till sin fördel, efter sina egna förutsättningar.

Skicka en kommentar